Locked in

Polyurethaan, gips, acrylverf, koperdraad – H:53 cm B:25 cm D:29 cm

Het beeld geeft de hersenactiviteit weer van iemand die aan het locked-in syndroom lijdt. Het locked-in syndroom is een neurologische aandoening, waardoor bijna alle communicatiemogelijkheden wegvallen. Iemand met het locked-in syndroom kan niet bewegen en niet spreken. Hij/zij kan wel geluiden waarnemen en ook zien. Deze persoon kan alleen communiceren door met zijn oogleden te knipperen of zijn ogen te bewegen. De patiënt verkeert in een ongewild sociaal isolement.

Alhoewel wij tegenwoordig over steeds meer communicatiemiddelen beschikken, lijkt dat de onderlinge communicatie niet altijd ten goede te komen.

Wie kent niet de situaties waarin mensen aan tafel zitten en niet communiceren met elkaar maar met hun ogen gericht zijn op hun mobiele telefoon.

Appjes worden soms maar half of niet gelezen en op Facebook wordt er een schijnwereld opgehouden, waarin het met iedereen fantastisch gaat. Waag het niet te vertellen dat het niet goed met je gaat, want dan ben je een looser.

Kenmerkend voor deze tijd is dat wij, alhoewel wij lichamelijk wel in staat zijn te communiceren en communicatiemiddelen in ruime mate voorhanden zijn, onvoldoende gebruik maken van deze mogelijkheid.

Lijden wij niet allemaal aan het –zelf verkozen- locked-in syndroom ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *